“امید فعال” تجلی بزرگ ترین ثروت زندگی

” امید فعال”
بزرگ ترین ثروت زندگی
نمی دانم چرا احساس می کنم که روح و قلبی یخ زده و پر درد دارم ؟
نمی دانم چرا احساس تهی بودن واز خود بیگانگی می کنم ؟
نمی دانم چرا نگاهی مأیوسانه به آینده دارم ؟
نمی دانم چرا زندگیم معنایی ندارد ؟
نمی دانم چرا در هیچ شرایطی احساس شادی و نشاط ندارم ؟
نمی دانم چرا فکر می کنم عمرم بیهوده تلف شده و زندگی را باخته ام ؟
از خودم متنفرم و احساس گناه دارم .
نمی دانم چرا دنیا به این بزرگی برای من تبدیل به قفس شده ؟
نمی دانم چرا آرام وقرار ندارم و خیال می کنم که هیج راهی برایم باقی نمانده ؟
نمی دانم چرا به هر دری می زنم آن در به رویم بسته است؟
این قبیل احساسات و پاره ای از این افکار، متعلق به بعضی از افراد است که فکر می کنند به آخر دنیا و پایان خط رسیده اند، و اگر بخواهم ساده تر بگویم ، این افراد ، به اصطلاحی، در مرحله ی در ماندگی ، احساس ضعف و ناامیدی گام بر می دارند . کسی که با این نوع روحیه همنشین است ، در گوشه ای خلوت ، زانوی غم در بغل گرفته و فکر می کند که زندگی اسفناک تر از این شکل وجود ندارد.
بیایید ببینیم چه عاملی به بعضی ها آنچنان قدرت می بخشد که می توانند از شدید ترین کوران حوادث و تندبادهای سهمگین حوادث ، با سربلندی و افتخار بیرون بیایند و در مقابل، چرا بعضی از افراد با رو به رو شدن با حوادث و اتفاقات ، از مسیر سازندگی در زندگی خارج می شوند و روح خود را درد زده و ناامید می کنند. علت واقعی این یأس ، دلسردی ، سرگردانی و احساسات ناامید کننده چیست ؟ چه بخشی از زندگی و یا روح افراد آسیب می بیند که در این جهان با عظمت و پرنعمت ، این چنین خود را مثل یک انسان فقیر و شکست خورده می بیند ؟ بخش بزرگی از این ناکامی ها ” خود ساخته است و به اصظلاحی ” از ماست که بر ماست”. جدای از توجیه هاتی از این قبیل یا صحبت هایی از این دست که بعضی از افراد شکست خورده آنها را برای منطقی جلوه دادن شکست های خود می سازند :
عدم توجه به احساساتم بود که باعث شکستم شد،
کمبود محبت ،
وضع بد اقتصاد ،
سیاست های بد زندگیم،
شرایط بد اجتماع و خانواده نامناسب،
دوستان بد و…
شاید تا حدی این موارد و این لیست ،می توانند بر شرایط روحی و موقعیت نابسامان زندگی شما اثر گذار باشند ، ولی می توانم خیلی روشن و با اطمینان به شما بگویم که اصل قضیه احساس شکست و ناکامی افراد، از دل وجود چنین شرایطی بوجود نمی آید و این عوامل نمی توانند نسخه کامل کننده ی ناکامی های افراد محسوب شوند. این قبیل افکار تنها ساخته و پرداخته ی ذهن افراد کم اراده و سست ایمان است.
بیاید به عاملی توجه کنیم که با وجود رو به رو بودن با محدودیت های فراوان ، می توانیم با تکیه کردن به آن، بی خیال خیلی ازاین محدودیتها و سختی ها باشیم و راه تحول و دگرگونی را با قدرت هرچه بیشتر طی کنیم .
روزی در یک کارت الهام بخش جمله زیبایی خواندم ، آن جمله زیبا این بود :
” دیگر به خدا نمی گویم مشکل بزرگی دارم ، به مشکلم می گویم که خدای بزرگی دارم .”
در دنیا کسی نیست که با لحظات ناامید کننده و کمرشکن روبرو نشده باشد . این لحظات را من لحظات ” کویری ” می نامم . قرار گرفتن در این شرایط شبیه به اسیر شدن در شرایط بی آب وعلف کویری وخشکی است که درآن نه راه پیش دارید ، نه راه پس . در چنین شرایطی دل بستن به یک نقطه امیدوار کننده بسیار سخت وپوچ به نظر می رسد. تصمیم گیری در این لحظات بسیار دشوار است . دیدن یک روزنه امید بخش در این موقعیت بسیار ضعیف است . اما نباید ناامید شد .
اگر جای من بودید چه کار می کردید ؟ تقریباً در سن ۳۰سالگی ورشکسته شدم و تمامی سرمایه شغلیم را از دست دادم . رفته رفته مغازه ای را که با تلاش زیاد به دست آوردم آنرا هم از دست دادم ، اما قضیه به اینجا ختم نشد ، منزل شخصیم را فروختم و بدهی هایم راپرداختم . به شهردیگری رفتم و دوباره مشغول به کار آزاد شدم ، در ان کار، بازهم شکست خوردم و اندک سرمایه ای هم که داشتم، از دستم رفت و با بدهکاری زیاد باز به شهرخودم برگشتم و در یک شرکت صنعتی به کارگری با حقوق بخور نمیر مشغول به کار شدم . از طرفی وضع روحی بد خودم و همسرم روز به روز وخیم تر می شد ؛ سرمایه داشتم و از همه بدتر، وضع اسفناک اعتماد به نفس بود. بار مسئولیت همسر و فرزندم و شوک تجربه شکست گذشته زندگیم ، مرا فلج کرده بود . شاید اگر کسی در آن لحظه زندگی مرا می دید، هیچ امیدی به ادامه آن زندگی نداشت چه برسد به انکه می خواست باور کند که آن زندگی متحول و شکوفا شود . شرایط و اوضاع زندگیم زیر صفر بود . بماند که با مشکلات فرعی دیگری هم دست و پنجه نرم می کردم . اگر شما جای من بودید چه کار می کردید ؟ آیا در آن شرایط خود را محکوم و ته خط رسیده تصور می کردید ؟ باید اینطور باشد ! نه سرمایه کاری ، نه پشتوانه خانوادگی ، تجربه چندین شکست سنگین پی درپی و ده ها مشکل خانمان برنداز دیگر می توانست محکوم بودن زندگی مرا ، توجیه پذیر کند . اما من از آن آدم هایی نبودم که با این شرایط همدم شوم و دربرابر ناکامی ها به زانو در بیایم . در همان موقعیت و بدون هرگونه سرمایه و پشتوانه خانوادگی شروع به بازسازی زندگیم کردم و توانستم به زندگیم سرو سامان و معنای جدید ی بدهم . اکنون به عنوان کار شناس ارشد فرهنگی و تربیتی در یک اداره دولتی مشغول به کار هستم و مدیر عامل دو موسسه فرهنگی و تحقیقاتی می باشم . البته به کار نویسندگی و برپایی کلاس های تحول و خود شکوفایی می پردازم و به عنوان یک صاحب نظر و مربی به همنوعانم خدمت الهام بخش می کنم . آری من نمونه یک شخصیتی هستم که همه ی شرایط و ظواهر برای توجیه شکست و ناکامی او مهیا شده بود ، و در آن زمان از لحاظ منطقی می شد ، مرا یک انسان شکست خورده و ناامید تصور کرد . گویا تمامی امور با هم بسیج شده بودند تا زندگی و روح مرا مجاله بکنند و هر دفعه یک پُتک سنگین بر فرق زندگیم می کوفتند و می گفتند ” به زانو در بیا تو یک فرد بازنده هستی”. اکنون به خودم افتخار می کنم که نه تنها در برابر این شرایط به زانو در نیامدم بلکه سختی ها و ناکامی ها را به لطف الهی به زانو در آوردم و آنها را به سوی پرش موفقیت خودم تبدیل ساختم. خوشحالم از اینکه به یک فرد سربار اجتماع تبدیل نشدم . خدا را شکر می کنم که در کنار خانواده عزیزم در کمال آرامش و صمیمیت زندگی می کنم و هنوز به همراه همسرم برای افق های آینده با شکوه زندگی، به ترسیم اهداف ایده آل می پردازم . این جمله را من در یک قاب زیبا نوشته ام : ” برای یک فرد امیدوار، همیشه شرایط و امکانات مهیا می شود . “
یک روز بعد از پایان یکی از سخنرانی هایم در یک دانشگاه دولتی ، دانشجویی نزدم آمد و سوال کرد ، استاد علی عزیزی ، شما خیلی از موفقیت صحبت کردید ولی شما واقعاً چقدر ثروت دارید ؟ من در پاسخ به او گفتم ، : بیشتر از آنچه فکرش را بکنی! ولی ثروت من با آن معیار مالی تو قابل مقایسه نیست ، عظیم ترین و بزرگ ترین ثروت من این است که توانستم در زندگیم از شرایطی عبور کنم که هیچ کس به نجات من از آن شرایط امیدی نداشت. بله ثروت من غلبه بر ناامیدی و تجلی یک “امید فعال” بود. در ادامه به او گفتم ، دوست داری چقدر انسان شکست خورده به تو نشان بدهم که یک روز همین افراد در بهترین شرایط و موقعیت ها زندگی می کردند ولی جزء بیجاره ترین افراد جامعه هستند، و یا می توانم به تو افراد موفقی را نشان بدهم که در گذشته جزء شکست خورده ترین افراد جامعه بودند و ح الا همین اشخاص ، به موفقی تهای بزرگی در زندگی رسیده اند. به او گفتم ” تنها یک فقر و شکست وجود دارد که هیچ گریزی از آن نیست ؛ آن فقر و شکست بزرگ ، ناامیدی نام دارد . و بزرگ ترین ثروت تو باید غلبه بر ناامیدی هایت باشد، نه کسب ظواهر . این تنها سلاحی است که می تواند در بحرانی ترین شرایط به داد تو برسد. امید داشته باش اگر به چنین سلاحی به جنگ ناامیدهایت نروی در هر مرحله امکان سقوط برای تو وجود دارد ، همانطور که مرا در زمانی که در اوج بودم به پایین کشید . اگر بر روی امید فعالت سرمایه گذاری کنی حتماً در همه ی شرایط به پیروزی می رسی”
امید در زندگی همانقدر اهمیت دارد که بال برای پرندگان
ویکتور هوگو
شرط مهم واساسی تحقق خواسته ها
بگو : تنها به فضل و رحمت خدا، آری تنها به همین باید شاد باشند ، که این از آنچه گرد می آورند بهتر است .سوره یونس آیه ۵۸
شرط مهم واساسی تحقق هر خواسته ای ، توجه به توانمندی های درونی و باور به این موضوع است که ما قابلیت تحقق خواسته هایمان را داریم . بیایید به این موضوع افتخار کنیم که ما دارای این آگاهی هستیم که می توانیم به نیروی لایزال پرودگار و توانایی های این عالم تکیه کنیم . انرژی فیض الهی و پتانسیل های کاینات پروردگار هیچگاه ما را در شدید ترین لحظات و سخت ترین شرایط ، بی پناه نمی گذارد و حامی قدرتمندی برای ما محسوب می شوند به شرط آنکه به این قدرتها ایمان ، امید و باور داشته باشیم .
من همیشه برای داشتن چنین احساسی خداوند را شکرمی کنم وعجیب این جاست، که با مجهز بودن به نیروی “امید فعال”، همیشه خداوند مرا در شدیدترین اوضاع تنها نگذاشته و مرا حمایت می کند.
معنی امید فعال این است که بجای افسوس در مورد فرصت های برباد رفته یا احساس بدبختی ، شروع به ترسیم و بنا کردن یک زندگی جدید از روی ایمان و امید فعال به خدا کنید .
اقبال خوش و فرصت های طلایی به زودی از جایی که گمان نمی برید به سوی شما جذب می شود . یادتان باشد که شما منبع و مولد جذب و دفع امکانات و موقعیت های به خصوصی هستید. هرگز برای تحقق بخشیدن به آرمان های دلچسب تان دیر نیست ؛ ازهر زمان و مکان که با نیروی ایمان و امید شروع به تلاش کنید ، گامی مفید در جهت نیل به اهدافتان برداشته اید و به یقین ، شاهد ایجاد یک سری حوادث اسرار آمیز و رویدادهای همزمان در زندگی خود خواهید بود که هدف این رخدادها ایجاد تغییر و تحول تازه ای در زندگی شما است .
« و خدا آن فرشتگان را نفرستاد مگر برای اینکه به شما مژده فتح دهند »
( سوره آل عمران آیه ۱۲۶)
امیدفعال ، مثبت اندیشی و عمل گرایی،نوعی هنر منحصر به فرد است که بر اساس بینشی آسمانی مردان و زنان موفق انرژی می گیرد . تا وقتی که به موقعیت های خودتان با چهره ی امیدبخش و مثبت نگاه می کنید باعث هدایت وفور و گشایش درهای رحمت الهی در زندگی تان می شود .
شاید سؤال کنید: چگونه می توانم با در چنین اوضاع خرابم و شرایط نامطلوبم ، احساس امیدواری داشته باشم و یا این همه بدبختی را نادیده بگیرم ؟ شاید از دیدگاه یک شخص کم ایمان و ضعیف ، این پرسشی منطقی جلوه دهد، چون چنین شرایطی را تنها از زیرعینک تیره ی نگاه خود، مورد قضاوت قرار می دهد .
امید تنها یک واژه خیالی و رویایی نیست که بخواهیم با افسانه ی آن ، زخم های زندگی را به صورت موقت التیام ببخشیم . امید یک جریان انرژی پویا و حیات بخش است که نیروی خودش بخش ها درونی وبیرونی زندگی ما را در هر شرایطی دگرگون می کند.
امیدی ، که من از آن صحبت می کنم ، امیدی فعال ، نیرویی انرژی بخش و انگیزه ساز و دینامیک است . منظور من نیرویی است که به انسان قدرت بدهد تا از نشستن و منتظر ماندن فراتر برود و اقدام به ایجاد موقعیت های تازه ای در زندگی بکند .
هرگز از ساختن دوباره ی زندگی تان ناامید نشوید . من در حدود سن ۳۲ سالگی مشغول به بازسازی زنگیم شدم . ادامه تحصیل در دانشگاه ، تغییر شرایط مالی ، معنا دادن به زندگی ، شغل نویسندگی و مدرس الهام بخش و توانمندسازی و غیره ، همگی به لطف امید به هدایت الهی بود که به من نیرو و انرژی جدید بخشید تا زندگی خودم را از نوع بسازم .
گرچه پیدا نیست ره ، نومید و دلخسته مباش
دست غیبی رهنما گردد تو را بار دگر
مولوی
روزی ناشر کتاب هایم از من سؤال کرد : فکر می کنم که شما با داشتن این نوع نگرش ها، هیچ مشکلی در زندگی ندارید ، آیا درست می گویم ؟ به او گفتم، اشتباه می کنید! من هم مثل سایر انسان های دیگر، دارای مشکلاتی هستم، ولی هیچ وقت تسلیم این مشکلات نمی شوم و اجازه نمی دهم نا امیدی بر من غلبه کند.
شما می توانید از هر موقعیت و شرایطی ،شروع به تحول و ایجاد گام های موفقیت ساز کنید . به خودتان افتخار کنید که به خدای مهربان و خودتان اعتماد کرده اید. ثمره ی این امید فعال و اقدام شجاعانه ی شما ، در نهایت، منجر به گشایش درهای تازه و معجزه های جدید بر روی زندگیتان می شود .
به نظر من ، امیدی که در نشستن و تلاش نکردن ، محدود شود، به اندازه ی ناامیدی، ناکام است .
راهکار های تقویت نیروی امید در زندگی
این راهکارها می توانند در جهت تقویت نیروی امید به شما کمک کنند .
۱- معاشرت و همنشینی با انسان های موفق و مثبت
۲- توجه و تمرکز به آینده نیک و دلپذیر به جای نگاه کردن به شرایط گذشته تلخ
۳-تدوین اهداف مختلف مانند ، اهداف شغلی ، هنری ، تفریحی ، خانوادگی و ورزشی جدید که انرژی و توان جدید به روحیه شما ببخشد
۴- دوری از انسان های منفی باف و همیشه نالان
۵- در مرحله اول اقدام به کارهای کوچک کردن و اقدامات عملی تازه ، با توجه به شرایط و توانمندی یتان
۶- ایجاد تغییرات متفاوت که در شما احساس نیرو بوجود آورد ، این کار می تواند تغییر در دکوراسیون منزل باشد یا پرداختن به یک فعالیت جدید ویا بازدید از موزه ها و اماکن مذهبی و تاریخی
۷-شکر گزار خداوند بزرگ باشید به شما چنین حیات با شکوهی بخشیده .
۸- به توانمندی های خود اعتماد کنید.
۹- پرهیز از مقصر دانستن دیگران و بجای آن ایجاد حس مسئولیت پذیری
۱۰-ارتباط قوی با خداوند را در کار های روزانه تقویت کنید تا شاهد برکات الهی باشید
۱۱- مشتاق رویاهایی بزرگ باشید و ایمان داشته باشید که با تکیه و امید به خداوند می توانید به هدف خود برسید . از خود انگیزه و عشق و شجاعت نشان دهید تا دنیا به شما مشتاق بشود . آنگاه است که می بینید ، خداوند فرصت های شور انگیز زیادی برای شادی و سعادت شما در جلوی پایتان می گذارد.
۱۲- منتظر نباشید شرایط تغییر کند، تلاش کنید تا شرایط را تغییر دهید.
۱۳- به داشته مانند سلامتی ، مهارت تخصصی ، مهارت اموزشی ، خانواده ، و…خیلی چیزها که ممکن است بعضی ها از ان محروم باشند ، تمرکز داشته باشید . از تمرکز بر نداشته ها دوری کنید.
ابراهیم علی عزیزی مدرس دوره های توانمند سازی فردی و نیروی انسانی
دروه های مغز با انگیزه و مهندسی تفکر ارزشی
مدیر سایت کلید اوج
نگرش آب باریکه (بخش دوم)
هدف های ارزشی درونی
نقش ارتباط ذهن و بدن
نقش ارتباط ذهن و بدن