تجربه و نیرومند سازی شبکه های عصبی

مغز خودتان را با کسب تجارب تازه و
ریسک های جدید قوی کنید
شما می توانید مغز خودتان را با کسب تجارب تازه و ریسک های جدید قوی کنید. به عنوان یک پژوهشگر در حوزه روان شناسی انگیزش پیشرفت می گویم، قدر تجارب زندگی ، تلاش ها و ریسک هایی که در زندگی می کنید، بدانید . در نگرش تان به رویدادها و اتقاقات گذشته زندگی ،حتی به شکست ها و ناکامی های خودتان یک بازنگری و تحول تازه ایجاد کنید . توماس ادیسون ، برای اختراع لامپ الکتریکی خود صدها بار شکست خورد ، ولی جمله زیبای او در این رابطه هیچگاه از ذهن ها پاک نمی شود . این جمله بیادماندنی، بدون یک برهان علمی از وی بیان نشده است. جمله ادیسون محتوایی عمیق دارد . او بیان می کند : من برای اختراع لامپ الکتریکی صدها بار شکست نخوردم، بلکه با کسب این تجارب جدید بود که مسیر های اختراع لامپ الکترکی کشف شد. “
اکنون کشفیات و دستاوردهای علمی جدید از تحول مغز در اثر کسب تجربه و این راز بزرگ پرده برداشته اند که که چرا افراد بزرگ، با هر به اصطلاح شکست یا کسب تجربه ای جدید، نیرومندتر و سطح آگاهی و یادگیری آنها بالاتر می رود و چرا این افراد از تجربه های جدید هراسی ندارند. این راز مهم مربوط به نرمش عصبی است تحت عنوان تجربه و تحول دندریت معرفی می گردد . (دیاموند ، لیندنر، وریموند و سایر پژوهشگران) مشاهدات قابل توجه علمی نشان می دهد یادیگری از محیط های غنی با افزایش وزن ، سطح بالای انتقال دهنده های عصبی ، و سایر تغییرات فیزیکی مغز همراهند.
تحقیقات جالب توجه تر آنهایی هستند که نشان می دهند تجربه هم طول دندریت های نورون ها و هم تعداد ایستگاه های گیرنده در دندریت ها را تغییر می دهد از آنجا که تا ۹۵ درصد سیناپس های یک نورون در دندریت ها اتقاق می افتد ( کلب و سایر پژوهشگران ) ، افزایش در طول دندریت ها یا در تعداد گیرنده ها احتمالاً به پیوند های سیناپسی تازه می انجام و در تغییرات شناختی و رفتاری انعکاس می یابد(دکتر السون و دکتر هرگنهان. نظریه های یادگیری). به عبارتی ساده تر باید بیان کرد که طول دندریت های نورون ها و تعداد ایستگاه های گیرنده در دندریت ها نورون های عصبی با کسب تجارب جدید تغییر می کنند و به اصطلاح، نورون ها پیچیده تر می شوند. این ویژگی ها (تغییر طول دندریت های نورون ها و تعداد ایستگاه های گیرنده دندریت ها نورون های عصبی) منجر به پیوندهای تازه و ارتباط پیچیده تر بین نورون ها می شود . تحولات دندریت ها به شکل باور نکردنی در تغییرات شناختی و رفتاری انعکاس می یابد و سطوح یادگیری و رفتار را بالاتر می برد. برای نمونه ، معاینات پس از مرگِ مغز افراد تحصیل کرده نشان داده اند که دندریت های نواحی زبان در مغز ِ مردم تحصیل کرده ی دانشگاهی پیچیده تر از دندریت های همین نواحی در افراد با تحصیلات دبیرستانی است.
این مطالعات نشان می دهد که کسب تجربه جدید باعث پیچیده تر شدن و متمایز شدن دندریت های نورون ها قبل از کسب تجربه جدید می شود. این اتفاق تا حد زیادی شاید باعث نیرومند سازی و پیشرفته شدن مدارهای عصبی و یا گسترش رشته ها و مسیر های عصبی به دلیل نوروزایی جدید صورت بگیرد.
به همین خاطر می توان گفت که تجارب گذشته و حتی شکست های انسان ها را نباید از دریچه ناکامی نگاه کرد بلکه تجارب شکست های افراد می توانند در حکم کسب تجارب جدید برای جهش به سطحی بالاتر از زمان قبل، و راهکاری قوی برای افزایش قدرت یادگیری جدید در نظر گرفت . مکانیسم های خارق العاده الهی در مغز ما وجود دارد که در هر لحظه اگراراده کنیم، می توانیم به یک انسان نیرومند و خلاق تبدیل شویم. در بین دو گوش ما انسان ها، مکانیسم های حیرت آوری وجود دارد که قابل مقایسه با هیچ پدیده و نوآوری نیست.
نحوه ی تفکر و نگرش شما به تجارب و شکست ها و موانع می تواند حرف آخر را در نیرومند کردن یا ضعیف کردن شما بزند. اگر به موانع و شکست های خود با نگرشی ضعیف و منفی نگاه کنید ، این شرایط می تواند نیروی روانی و رفتاری شما را دچار ضعف و ناکارامدی سازد ولی اگر در دیدگاه خودتان نسبت به تجارب زندگی تحول ایجاد کنید ، بر اساس مطالعات جدید روز به روز به یک انسان خلاق و قدرتمند تر تبدیل می شوید.
ابراهیم علی عزیزی نویسنده و پژوهشگر روان شناسی انگیزش پیشرفت
پایه گذار مهندسی تفکر پیشرفت گرا
منبع :مقدمه ای بر نظریه های یادگیری – دکتر السون و دکتر هرگنهان – ت دکتر علی اکبر سیف
نگرش آب باریکه (بخش دوم)
هدف های ارزشی درونی
نقش ارتباط ذهن و بدن
نقش ارتباط ذهن و بدن