آموزش توانمندسازی دانش آموزان پیشرفت گرا

آموزش توانمندسازی دانش آموز پیشرفت گرا
دوران تجربیات زندگی جوانی و نوجوانی ، حساس ترین دوره ی زندگی هر انسانی است و این دوره به لحاظ ویژگی های انحصاری ، پر اهمیت ترین و ظریف ترین دوران زندگانی بشر می باشد . در این دوره درخشان ترین جلوه های آینده هویتی ، فرهنگی ، اجتماعی و روحی و روانی عمر پایه ریزی و سازمان می یابد . اما آن چیزی که می تواند به این دوران ویژه ، رنگ سعادت و کامیابی ببخشد، بهرمندی نوجوانان و جوان از یک هویت نیرومند و کارآمد برای طراحی شکوفایی یک آینده ی برجسته می باشد . ایجاد چنین هدفی بدون نیروی انگیزش پیشرفت (تفکر پیشرفت گرا) میسر نمی شود . در واقع، امروزه با وجود پیچیده تر شدن شرایط اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی می بایست یک نیروی درونی برای ارتقای زندگی فردی و اجتماعی جوانان برنامه ریزی و طراحی شود تا نوجوانان و جوانان در این شرایط پیچیده دچار سردگمی و استرس و بحران هویت نشوند. منظور از راهبرد تفکر پیشرفت گرا، تنظیم یک برنامه یا نقشه ی عملیاتی روان شناختی برای تقویت مکانیسم های روحی و روانی پخته جوانان و نوجوانان جهت ترسیم یک چشم انداز روشن و شفاف از اهداف آینده زندگی است .
برای یک دانش آموز، برخورداری از تفکر پیشرفت گرا یکی از ضرورت های ویژه انگیزش تحصیلی محسوب می شود. تفکر پیشرفت گرا ، گسترش اندیشه ها ی راهبردی در عرصه های مختلف تولید علم ، قدرت حل مسئله ، تقویت هوش موفق و اعتماد به نفس، رشد تحصیلی ، پختگی اجتماعی ، همزیستی خانواده ، آینده شغلی و گسترش هویت برای یک دانش آموز است.
دانش آموزان به کمک راهبردها ی تفکر پیشرفت گرا می توانند در موقعیت های گوناگون زندگی خود شاهکارهای بزرگی بو سیله خودشکوفایی و نیروی انگیزش درونی خلق نمایند. خداوند متعال به انسان ها نیروی تفکر بخشیده است . این موهبت ، یکی از بی نظیر ترین فرصت ها و شکوهمندانه ترین نعمت هایی است که انسان ها می توانند بوسیله ی آن نیروهای عظیم الهی خود شکوفا سازند و خود را به یک پدیده ی شگرف و فوق تصور در هستی تبدیل سازند. بوسیله این تفکر می شود کارهایی از خود نشان داد که شبیه به افسانه و معجزه می ماند . حقیقتاً انسان امروزی بوسیله انگیزموفقیت دانش پیشرفت خود به دستاوردهای علمی ، فنی و تکنولوژیک دست یافته که شبیه به یک جادو است . این انسان بوسیله قوه ی تفکر خود هر رویا و آرزویی را به حقیقت تبدیل می سازد.
با پا نهادن درقرن هزاره ی سوم ، وارد یک عصر طلایی می شویم که می تواند به عنوان یک عصر طلایی محسوب گردد . در این دوران طلایی ، موتور توسعه و کامیابی به دست افراد پیشرفت گرا است که توسط اندیشه های راهبردی بلندپروازانه خود ، مدام در حال شکل دادن به نوآوری ها نوین زندگی بشر هستند . این عصرتنها به دلیل وجود منابع غنی و ویژگی های طبیعی بکر، برجسته نمی باشد، بلکه یکی از امتیازات درخشان آن ظهور افراد و تولد اراده های پولادینی است که با فراخواندن نیروهای حیرت آور درونی خویش، در حال رقم زدن یک اجتماع شکوهمند انسانی هستند که تا کنون درهیچ قرنی شاهد شکوفایی چنین استعدادهای خلاقی نبوده ایم .
اما دانش آموز پیشرفت گرا کیست ؟ ” آدلر”، عقیده ی تلاش برای برتری را به عنوان واقعیت اساسی زندگی به شمار می آورد. برتری ، هدف نهایی است که در جهت آن تلاش می کنیم . تلاش برای برتری ، تلاش برای بهتر بودن از دیگران نیست و نه گرایش خود پسندانه یا سلطه جویانه یا عقیده ی کاذب نسبت به توانایی ها و موفقیت هاست. منظور از آدلر این مفهوم ، تلاش برای کمال است. بنابراین ، آدلر پیشنهاد کرد که ما در تلاش جهت کامل کردن خودمان ، برای برتری می کوشیم . این هدف فطری ، یعنی تلاش درجهت کامل شدن ، به سوی آینده جهت گیری شده است. ” (دوان شولتز و سیدنی الن شولتز – نظریه های شخصیت ص۱۴۱)
باید سعی شود که احساس برتری جویی با رقابت ناسالم برای دانش آموز متمایز ساخت. احساس برتری جویی آنطور که آدلر می گوید ، یک احساس فطری برای صعود به بلندترین قله های کمال و پیشرفت است . اکنون، هر دانش آموز، به عنوان یک دانش آموز پیشرفت گرا می تواند سازنده ی این عصر طلایی باشد و در این زمان در اوج اراده و ایمان مانند یک ستاره ی درخشان ، بدرخشد. زیرا جوانی یکی از همان فرصت ناب و بکر برای درخشش بی نظیر در جهت تحقق بخشیدن به اندیشه های راهبردی آینده می باشد. در مکانیسم جوانی توانایی های فوق العاده ای نهفته که ممکن است در هیچ لحظه ی دیگری از عمر، چنین ویژگی هایی پیدا نشود.
جوانی و خصوصاً دانش آموز بودن، یک سرمایه گرانقدر و ارزشمند برای دست یابی به افق های شیرین و آینده ی شکوه مند است. جوانان و نوجوانان ، همچون بذرهایی می باشند که استعداد بارور شدن صدها درخت تنومند در آنها نهفته است . درخشش یک دانش آموز پیشرفت گرا، مستلزم این است که او بتواند توسط تفکر پیشرفت گرای خود از سرمایه ها درونی و استعدادهاب طلایی دوران جوانی، به نحو شایسته استفاده کند.
سعدیا دی رفت و فردا همچنان موجود نیست
در میان این و آن فرصت شمار امروز را
سعدی
آیا برای تبدیل شدن یک دانش آموز به یک پزشک متعهد ، مهندس برجسته ، هنرمند معروف ، دانشمند و مخترع مشهور ، استاد مطرح ، قهرمان ملی ، خلبان بی باک، شخصیت ممتاز سیاسی و روحانی و صد ها عنوان شخصیت وشغل بی نظیر ، برنامه ای دارید؟
بهتراست بدانید که هیچ محدودیتی برای یک دانش آموز پیشرفت گرا برای دستیابی به اهداف دلپذیر و باشکوه آینده وجود ندارد . تنها محدودیتی که می تواند سد راه موفقیت یک دانش آموز شود این است که این دانش آموز را محروم از نیروی تفکر پیشرفت گرا کرد. تحقیقاتی که بر روی زندگی بعضی از دانشمندان و شخصیت های معروف صورت گرفته است نشان می دهد در بعضی از آن ها اصولاً هیچ نشانه ای از نبوغ و یا یک هوش بالا مشاهده نمی شده و حتی تعدادی از این افراد بزرگ، به عنوان دانش آموزان کند ذهن ، مورد قضاوت های غلط قرار می گرفتند. نکته ی جالب توجه این قضیه این است هوش و استعداد این افراد در ردیف سایر همنوعان خویش بوده است . حتی در برخی از موارد ، در طول زندگی ، با این افراد بزرگ به عنوان افراد ضعیف و کند ذهن برخورد شده است . برای نمونه می توان گفت که ” کودکی نیوتون به گونه ای نبود که در بزرگسالی چنین دانشمند بزرگی شود . بررسی دوران کودکی او در مدرسه ، نشان نمی دهد که ازابتدا نابغه یا بچه ی باهوشی بوده باشد .” ( جون بالکین- سرگذشت فرزانگان تاریخ ص ۱۴۴)
دکتر اسبورن می گوید” اکتشافات و دستاوردهای علمی و تحقیق نشان می دهد که ، جوشش نبوغ هیچ ارتباطی با استعداد و منحصر به فرد بودن ندارد. بعضی فکر می کنند که ایده ها از مغز نوابغ مانند فوران جریان می یابد ولی نوابغ خود غیر از این می گویند. ” ( پرورش استعداد ص ۱۶۵)
به هر حال استعدادها و توانمندی های شگرفی در درون نوجوانان و جوانان وجود دارد که آنها را قادر می سازد به کارهای بزرگ و بی نظیر دست بزنند . خداوند بزرگ، کملات روحی و روانی در درون انسان نهاده است که می تواند با همین ظاهر ضعیف و کوچک به یک پدیده ی شگفتی ساز و عظیم تبدیل شود . حضرت علی (ع) در حدیثی معروف می فرمایند:
تو آن کتاب روشنی هستی که با یاری حروف اندک آن ، رازهای نهفته آشکارمی شود ؛
آیا گمان می کنی که توهمین جسم کوچک هستی؟ !
وحال آنکه راز ( جهان بزرگ ) درکتاب وجود تو مندرج است .
در دوره های توانمند سازی انگیزش پیشرفت سعی بر آن است که دانش آموزان با فرایند توانایی های درونی و شکوفایی استعدادهای خود ، آشنا شوند و از این پتانسیل ها در جهت پیشرفت و دگرگونی های بزرگ آینده استفاده نمایند .در این راستا دکتر علی اکبر سیف می گوید : ” همه ی روانشناسان پرورشی و متخصصان آموزشی معتقدند که توانایی های آفریننده و شیوه های فکری واگرا را می توان به افراد، به ویژه به کودکان و نوجوانان ، آموزش داد. کارهای بدیع و تخیلات دانش آموزان را مورد تشویق قرار دهید . سؤال هایی از آن ها بپرسید که مشوق تفکر واگرا باشند، و از تکرار روش هایی معمول و متداول بپرهیزید . ( روانشناسی پرورش نوین ص ۴۰۶)
در این دوره ها به دانش آموزان آموخته می شود که از هم اکنون ، در همین شرایط ، و با همین امکانات می توانند به تصمیم گیری های نوآور و شجاعانه ای دست بزنند که نه تنها هیچ منافاتی با استعدادهای طبیعی آنها ندارد ، بلکه انگیزه ی پیشرفت آنها را به سویی خواهد برد که خود را معمار کامیابی ها بزرگ آینده ی موفق خواهند دید .
مزیت تقویت تفکر پیشرفت گرا این است که باعث بالا رفتن انگیزه ی پیشرفت در دانش آموزان می شود. این نوع تفکر ، ابزار قدرتمندی است که بر عملکردهای فردی و اجتماعی و حرفه ای دانش اموز برای تأثیرگذاری بر محیط، اثر خلاقانه و مثبت می گذارد و زمینه ی ارتباطات و پیوندهای اجتماعی و میان فردی ما را قوی می نماید. این تفکر ، دانش و کنجکاوی دانش و هوش دانش آموز را بسیار بهینه می کند و اشتیاق برای برنامه ریزی ، آینده نگری و اولویت بندی یک زندگی کارآمد را تعمین می سازد.
عناوین سرفصل های دوره های آموزشی :
شناخت قدرت مغز با انگیزه
ویژگی های دانش آموزان پیشرفت گرا
آثار تفکر پیشرفت گرا
ابزارهای قدرتمند روانی – رفتاری دانش آموزان پیشرفت گرا
مهندسی تفکر پیشرفت گرا
جامعه هدف آموزشی :
دانش آموزان مقاطع تحصیلی متوسطه ی اول و متوسطه ی دوم
دانش آموزان کنکوری
دانشجویان
اساتید و مربیان آموزشی
شیو ه ی آموزش:
گروهی و فردی
ابراهیم علی عزیزی
نویسنده و پژوهشگر و مدرس توانمند سازی انگیزش پیشرفت
پایه گذار تفکر پیشرفت گرا
جهت کسب دوره های آموزش می توانید در بخش اطلاعات تماس، در سایت کلید اوج به نشانی www.kelideoj.ir مراجعه نمایید.
نگرش آب باریکه (بخش دوم)
هدف های ارزشی درونی
نقش ارتباط ذهن و بدن
نقش ارتباط ذهن و بدن