نشانه های غلط یا درست بودن تصمیمات

از کجا بدانیم تصمیمات و انتخاب های ما درست یا غلط هستند ؟
کیفیت و کمیت زندگی هر انسانی به طور مستقیم به شیوه ی تصمیمات و انتخاب های او گره خورده است . بعضی از تصمیمات برای برخی افراد، آرامش، پیروزی، افتخار، ثروت ، رفاه و پیشرفت به همراه می آورد و برخی از تصمیمات، باعث شکست ، ناکامی و عذاب بیشتر برای افراد می شود. برخی از تصمیمات باعث پیروزی انسان ها و پویایی زندگی آنها می شود و برخی دیگر ، باعث رنج و ناکامی. ولی نکته ی مهمی که وجود دارد این است که در درون انسانها سیستم های هشدار دهنده و یا هدایت گری وجود دارد که باعث می گردد تا انسان ها به پیامدهای تصمیمات خویش آگاه شوند. اگر افراد به شکلی واقع بینانه به این سیستم های درونی توجه کنند ، متوجه اتخاذ تصمیمات درست و یا غلط خود می شوند.
وقتی اقدام به تصمیم گیری و انتخاب های جدید می زنیم، اگر راه درست یا غلط را انتخاب کرده باشیم با نشانه هایی رو به رو می شویم که می توانیم از روی این نشانه ها (سیتم ها هشدار و هدایت درونی ) به درست یا غلط بودن انتخاب ها و تصمیمات خود پی ببریم. در اینجا به چهار نشانه اشاره می کنم که می توانید از طریق این نشانه ها متوجه غلط یا صحیح بودن تصمیمات خودتان بشوید.
اولین نشانه ! اولین نشانه این است که در این تصمیم احساس فشار نمی کنیم . به عبارتی، از روی مجبور بودن به چنین تصمیم یا انتخابی، دست نمی زنیم . بلکه این انتخاب بر اساس آگاهی و تصمیم مستقلانه ی خودمان است . این انتخاب وابسته به هیچ چیز نیست و از بیرونی به ما تحمیل نشده است. ما بر اساس قدرت انتخاب و تصمیم خویش اقدام به چنین انتخاب کرده ایم.
دومین نشانه ! دومین نشانه این است که آیا در این انتخاب، اعتماد به نفس ما و یا عزت نفس ما رشد می کند یا با ترس و تردید دست به این انتخاب زده ایم. آیا مسیر این انتخاب، هر لحظه ما را از لحاظ درونی قوی تر و سرسخت تر می کند ؟
آیا این تصمیم از ما یک بازنده می سازد یا یک برنده ؟
اگر احساس قدرت و اعتماد به نفس در درون خویش احساس می کنیم به معنی این است که تصمیم ما در مسیر دست قرار دارد، ولی اگر به طور مدام دچار تردید و دودلی و استرس هستیم، به معنی این است که ، مسیر درستی را انتخاب نکرده ایم.
اگر تصمیم شما هماهنگ با احساس اعتماد به نفس تان باشد، خودتان را در حال دگرگون کردن و تغییر شرایط و اوضاع می بینید . به عبارتی، سکاندار تغییر و تحول شما هستید، نه دیگران . به بیان ساده تر ، نقش پُر رنگی در تغییر اوضاع و شرایط دارید .
اکر خودتان، تحقق بخش راه خودتان باشید، در این مسیر اگر حتی اشتباهی رخ دهد ، با قدرت بر می خیزید و به بازسازی شرایط می پردازید.
سومین نشانه ! سومین نشانه، آفرینش پیامدهای مثبت و بازخورد نشانه های ملموس نتایج مثبت است. بی شک وقتی تصمیمات ما در مسیر درست باشد ، نتایجی که از این تصمیم می گیریم ، نتایجی مثبت و رشد افزا است . انسان های آگاه ، از نتایج مثبت تصمیمات خود آگاهند و هر لحظه به ارزیابی پیشرفت خود مشغول هستند. آنها نتایج گذشته و حال را به طور مدام مقایسه و ارزیابی می کنند . آنها با واقع بینی شرایط پیشرفت ساز و پسرفت گرا را تشخیص می دهند و تصمیمات خود را از روی این شکل گیری این نتایج(پیشرفت ساز یا پسرفت گرا) مورد بررسی منطقی قرار می دهند.
چهارمین نشانه، و مهم ترین نشانه این است که متوجه شویم، آیا با این انتخاب ، به آرامش درونی و احساس سرور و شادی درونی می رسیم یا به طور مدام در روند این انتخاب، با عذاب ، درد و رنج و فشار درگیر هستیم. آیا هر قدمی که بر می داریم ، دستاوردی اعتلا بخش و پیشرفت ساز و شادی بخش به دست می آوریم، یا مدام در جنگ و ستیز و رنج هستیم؟ به اصطلاح، آیا با این انتخاب حس خوشایندی به دست می آوریم یا احساس عذاب وجدان می کنیم؟
انسان هایی که به انتخاب های درست دست می زنند وآگاهانه تصمیم می گیرند ، پیامد تصمیمات آنها اگر چه ممکن است با محدودیت ها و مخالفت های مختلفی رو به رو شود ولی آنها در هر لحظه احساس قدرت و رشد اعتماد به نفس و استقلال روانی و وجودی خود را تشخیص می دهند و از هیچ چیز در آینده نگران نیستند. آنها می دانند، این تصمیم از درون خودشان می جوشد و با آن احساس آرامش دارند. این افراد مراقب این موضوع مهم هستند که انتخاب های آنها به واسطه ی نیروی تحمیل و فشار دیگران و جبر زمانه نیست، به همین دلیل، این افراد دچار شک و تردید و عذاب نمی شوند و همین طور به راه خود ادامه می دهند و احساس رضایت و اعتمادبه نفس در درون آنها رشد می کند . این افراد در نهایت برای خود و دیگران دستاورد های شادی بخش و غرور ساز می آفرینند.
ابراهیم علی عزیزی
مدرس روان شناسی انگیزش پیشرفت
بنیان گذار مهندسی تفکر پیشرفت گرا
نگرش آب باریکه (بخش دوم)
هدف های ارزشی درونی
نقش ارتباط ذهن و بدن
نقش ارتباط ذهن و بدن