چرا شخصیت های پیشرفت گرا خلاق تر از شخصیت های اجتنابی هستند؟

چرا شخصیت های پیشرفت گرا خلاق تر از
شخصیت های اجتنابی هستند؟
نتایج پژوهش محققان علوم اعصاب نشان میدهد بین شبکه های عصبی مغز با اضطراب ، ترس و احساس مثبت و خوشبینی همپوشانی قوی و شدید وجود دارد؛ به گونهای که کم و زیاد شدن این عوامل می تواند بر عملکردهای شناختی مغز و رفتار نتیجه بخش ، تاثیر گذار باشد .
تأثیر فشار های روانی بر کارکرد دستگاه عصبی تأثیر منفی می گذارد . در تنش های روانی بسیاری از مواد مغزی و آلی بدن از بین می روند و با از بین رفتن آنها کارکرد های سیستم هایی که وظیفه ی حفظ و مراقبت سلامت روانی و بهبود کارکردهای روانی را به عهده دارند، ناکارآمد می شوند . برای مثال آشفتگی های روانی و تنش های روانی شرایط جذب کلسیم و آهن را در بدن کم می کنند و بسیاری از مواد مغذی که در دستگاه گوارش ما جذب می شوند با اختلالات گوارشی شرایط جذب آنها مختل می گردد و همین کمبود ها باعث کاهش فعالیت ها و تحریکات عصبی و ماهیچه ای (کلسیم و ضعیف شدن گلبول های سفید که در حفظ ایمنی بدن (آهن ) می شود.
شخصیت های پیشرفت گرا به دلیل برخی از خصوصیات شخصیتی و روانی ویژه با فشار های روانی و ریسک ها مختلف کنار می آیند و در برابر تهدید ها به روشی قدرتمند عمل می کنند. این ویژگی کنترل روانی باعث می گردد تا افراد پیشرفت گرا خود را در شرایط روانی بهینه یادگیری و هوشیاری قرار بدهند، چرا که استرس در افراد ضعیف، باعث کاهش هوشیاری و یادیگری آنها می شود. به همین دلیل ، افرادی که از لحاظ ویژگی های شخصیتی و روانی ضعیف هستند ، از دسترسی به فرصت ها و موقعیت های پیشرفت ساز که کیفیت و کمیت زندگی آنها را بالا ببرد ، محروم می شوند. افراد ضعیف، واکنش های بیولوژیکی شدید روانی در برابر شرایط نشان می دهند و این افراد خود را برای یادگیری انواع مهارت ها دست کم می گیرند و کمتر به خود و محیط بیرون اعتماد می کنند. برای مثال ، پژوهشگران متوجه شده اند که استقامت ، یک نوع سبک شخصیتی است که شخص صاحب آن، به جای کنار کشیدن و احساس ناتوانی ، احساس کنترل و مقابله با چالش ها را می داند و این شرایط را فرصت می بیند نه تهدید. تحقیقات ” طرح فشار روانی شیکاگو” برای بررسی رابطه ی استقامت ، فشار روانی و بیماری شکل گرفت . در این طرح مدیران ۳۲ ساله تا ۶۵ ساله با فشار های روانی مورد آزمایش و بررسی قرار گرفتن . مدیرانی که بیمار نشده بودند در مقایسه با مدیران دیگر ، شخصیت های با استقامت داشتند. بی شک احساس کنترل داشتن و استقامت ، فشار روانی را کم می کند و امکان عملکرد بهینه مغز ، حافظه و هوشیاری را بالا می برد. راهبرد مدیران و افراد پیشرفت گرا بر این اساس است که می گوید ” وقتی مانع و مشکلی پیش آمد ، می توانم آن را به نحو مؤثری حل کنم. ” مطالعات فراوانی وجود دارد که قدرت مقابله ی روانی با فشارهای زندگی شخصی و حرفه ای می تواند به نیروی رفتارهای موفقیت آمیز کمک کند و پیشرفت و رشد افراد را ارتقاء ببخشد. به دلیل همین شخصیت های قوی و انعطاف پذیر است که محققان معتقدند که شخصیت های پیشرفت گرا در برابر فرازو نشیب های روزمره و وقایع زندگی به شیوه ای بهتر عمل می کنند و به معیارهای سطح بالایی از موقعیت های شغلی ، علمی ، اجتماعی می رسند. در واقع شخصیت های ضعیف به دلیل ترس از شکست از موفقیت گرایی گریزان واجتناب می کنند و لحظه به لحظه از قدرت یادگیری و رفتار هوشمندانه باز می مانند.
بازهم تحقیقات نشان می دهد افرادی که ترس از شکست دارند و از موقعیت های تازه و جدید اجتناب می کنند، کسانی هستند که گله ی زیادی از شرایط دارند و بیشتر اوقات مضطرب و ناراحت هستند و بیشتر مواقع تمرکز ذهنی بر جنبه های بد و منفی امور را می بینند ولی بینش آدم ها و شخصیت های پیشرفت گرا به حل کردن فراز و نشیب های وقایع، قوی و نیرومند است.
ابراهیم علی عزیزی
روان شناس و مدرس انگیزش پیشرفت
پایه گذار مهندسی تفکر پیشرفت گرا
نگرش آب باریکه (بخش دوم)
هدف های ارزشی درونی
نقش ارتباط ذهن و بدن
نقش ارتباط ذهن و بدن